2012. június 27., szerda

E 104 nyomtatvány

Az E 104 nyomtatvány letöltése

Egészségügyi ellátás az Európai Unióban

A társadalombiztosításra (egészségbiztosításra) jogosultak, illetőleg az igénybe vehető ellátások körének meghatározására alapvetően minden tagállamban továbbra is a nemzeti jogszabályok érvényesek, a társadalombiztosítási rendszerek tagállamonként eltérnek. Az EU ezen a területen koordinációra törekszik.

Az uniós szabályok, pontosabban a 883/04/EK rendelet 11. cikke rögzíti, hogy egy uniós munkavállalóra kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi (egy jogállam elve), kizárólag ott köteles járulékfizetésre és főszabály szerint abban a tagállamban lehet biztosított.

Azért, hogy az uniós rendeletnek megfeleljen, a magyar jogszabály kimondja, hogy abban az esetben, ha a belföldi személy valamely EGT tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettsége alól, illetve nem is fizethető ilyenkor az egészségügyi szolgáltatási járulék Magyarországon. Azt, hogy valaki külföldön rendelkezik biztosítással, 2009. április 1-jétől kötelező bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A bejelentéshez szükséges nyomtatvány az erről az oldalról tölthető le és a magyarországi lakóhely szerinti regionális egészségbiztosítási pénztárhoz kell kitöltve eljuttatni.

Amennyiben Ön munkaviszonyt létesít valamelyik másik tagállamban, be kell jelentenie, hogy egy másik tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. Erről bővebben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztató kiadványában olvashat.

További információval a kérdésben illetékes magyar hatóság, az OEP szolgálhat.



5 megjegyzés:

  1. Angliaban dolgozom 2005 itt fizetem a betegbiztositasom ,es csak most hallottam rola hogy a Magyar Allam a kulfoldon dolgozo magyaroktol is behajtana a beteg biztositasi penzt.

    VálaszTörlés
  2. En pont most kaptam egy 508.950 forintos szerelmes levelet!

    VálaszTörlés
  3. En pont most kaptam egy 508.950 forintos szerelmes levelet!

    VálaszTörlés
  4. En pont most kaptam egy 508.950 forintos szerelmes levelet!

    VálaszTörlés
  5. Győrbe a TAJ kártya igényléséhez megfelel-e a SRB/HUN 104 helyett a HUN/SRB 104 nyomtatvány Vajdaságból Zentáról. Üdvözlettel Rózsa

    VálaszTörlés