2012. július 1., vasárnap

Magánútlevél igénylése az ausztria Konzulátuson

Magánútlevél igénylése

Gyakorlati tanácsok, sürgősségi eljárás

Új magyar útlevél iránti igényt a hazai okmányirodában célszerű benyújtani, ha akár az útlevelük, akár a személyi igazolványuk érvényességi ideje alatt magyarországi utazást terveznek. Így az útlevél gyorsabban, és konzuli közreműködési díj megfizetése nélkül készül el. Ajánlatos az illetékes okmányirodánál előzetesen időpontot foglalni telefonon vagy Interneten. A magyarországi lakóhelyéhez legközelebb fekvő okmányiroda elérhetőségét az alábbi honlapon találja:

http://www.nyilvantarto.hu/kekkh/kozos/index.php?k=okmanyirodak_hu

Amennyiben Magyarországon nyújtja be a kérelmet, a hatályos jogszabályok alapján sürgősségi eljárásban az új útlevél 5 munkanap alatt készül el. Ön azt is kérheti, hogy az elkészült útlevelet ne magyarországi lakcímre, hanem a bécsi nagykövetségre kézbesítsék. (Ebben az esetben kérjük, hogy az igénylés tényéről konzuli osztályunkat is értesítse telefonon vagy e-mailben!)

Az ideiglenes magánútlevél igényléséről lásd külön tájékoztatónkat.

Magánútlevél igénylése a konzulátuson 12 év feletti kérelmezők esetében

A magánútlevél iránti kérelmet kizárólag személyesen lehet benyújtani. A kérelem benyújtásakor a kérelmezőről fénykép készül, az ujjlenyomatait és aláírását elektronikusan rögzítjük. A kérelem benyújtására csak előzetes időpont egyeztetés alapján kerülhet sor. Az időpont igénylésére vonatkozóan az ügyfélfogadás menüpontban találnak információt.

Az útlevél kb. 3-4 hét alatt készül el, sürgősségi eljárásra nincs lehetőség. Kérjük, hogy ezt az időtartamot vegyék figyelembe az utazásaik tervezésekor.

Az útlevelet 5 vagy 10 éves érvényességgel lehet igényelni. Az útlevél eljárás díja öt éves érvényesség esetén 45 euró, tíz éves érvényesség esetén 66 euró, amely összeg készpénzben fizethető be a konzulátuson az általunk adott csekken. Amennyiben az útlevél igénylésére az útlevél elvesztése miatt kerül sor, vagy második útlevélként kerül kiállításra, az eljárási díj magasabb.

Amennyiben az új útlevél igénylésére a korábbi útlevél ellopása miatt kerül sor, csak abban az esetben nem kell a magasabb díjat megfizetni, ha a kérelmezéskor az igénylő bemutatja a lopásról szóló rendőrségi jegyzőkönyvet. Kérjük, hogy a díjakra vonatkozóan tekintsék meg a honlapon a díjtáblázatot is.

Kérjük, az útlevél igénylésekor az alábbi dokumentumokat hozza magával:

  • magyar állampolgárság igazolása érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal (ezek közül legalább egy szükséges!)
  • Meldezettel (ausztriai lakcím igazolására)
  • lakcímkártya (amennyiben rendelkezésre áll)
  • egyszerűsített honosítás keretében állampolgárságot szerzett kérelmezők az első útlevelük igénylésekor elegendő a korábbi állampolgárságuk szerint személyi igazolvány és/vagy útlevél és a honosítási okirat
  • ha a korábbi, még érvényes útlevelét ellopták: rendőrségi jegyzőkönyv a lopás bejelentéséről (ennek hiányában magasabb eljárási díj fizetendő).
  • kiskorúak (12-18 év között) esetében a jelenlévő szülők személyazonosságának igazolására érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány
  • kiskorúak esetében magyar születési anyakönyvi kivonat minden esetben

Kiskorú kérelmező (12 és 18 év közötti életkor)

A kiskorú kérelmező esetében mindkét szülő jelenléte szükséges a kérelem benyújtásához. Amennyiben a szülői felügyelet csak az egyik szülőt illeti meg, a kizárólagos szülői felügyeletet a megfelelő okmánnyal (jogerős bírósági határozat, szülők formális írásbeli megállapodása, elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonata, stb.) igazolni kell. Benyújthatja csak az egyik szülő a kérelmet akkor is, ha a másik szülőtől származó belegyező nyilatkozattal rendelkezik. A beleegyező nyilatkozat kizárólag írásban, közjegyző, konzul vagy a magyarországi gyámhatóság, illetve útlevélhatóság (okmányiroda) által hitelesítve érvényes.

70 év feletti kérelmező

A hetven év feletti állampolgárok útleveléhez nem készítünk ujjlenyomatot. Az ő útlevelük ára 28 euró.

Megváltozott az Ön neve a legutóbbi útlevele/személyi igazolványa igénylése óta?

Kérjük, amennyiben Ön házasságot kötött vagy elvált, és ezért más nevet visel, mint ami az érvényes útlevelében/személyi igazolványában/honosítási okiratában szerepel, akkor hozza magával a házassági anyakönyvi kivonatát vagy a válási ítéletét. Amennyiben az Ön válását/házasságát még nem anyakönyvezték Magyarországon, ezt meg kell tenni ahhoz, hogy az új útlevelét már az új nevére állíthassuk ki.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy minden magyar állampolgár kötelessége, hogy Magyarországon anyakönyvezze a házasságát, válását, gyermeke születését, stb. Az anyakönyvezésről itt olvashat bővebben.

Mi történik, ha Önnek már lejárt az útlevele és a személyi igazolványa és nem rendelkezik magyarországi lakcímmel?

Az útlevél, illetve a személyi igazolvány érvényességi idejének figyelemmel kísérése mindenkinek a saját felelőssége. Éppen ezért nem kap senki hamarabb időpontot az útlevélkérelem benyújtására, mert az előző útlevele, illetve személyi igazolványa lejár.

Amennyiben a kérelem benyújtásakor a kérelmező nem rendelkezik érvényes útlevéllel, személyi igazolvánnyal, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal, és a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszerben nem szerepel, úgy hivatalból állampolgársági vizsgálatot kell lefolytatni. Ilyenkor az útlevél eljárás ideje kb. 10-16 hét. Az állampolgársági vizsgálat lefolytatásához nagyon sok kérdésre kell válaszolni, ezért kérjük, töltse le a nyomtatványt erről a linkről (állampolgársági vizsgálat nyomtatvány Adobe PDF dokumentum) és a kitöltött kérelemmel fáradjon a konzulátusra. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az állampolgársági vizsgálathoz külön időpont foglalása szükséges!

Az állampolgársági vizsgálat jogszabályi kötelezettség, és nem a konzulátus döntése. Sajnos nem áll módunkban kivételt tenni.

forrás : maf.gov.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése