2012. június 27., szerda

Munkavállalás az unió tagországaiban?

Munkavállalás magyar állampolgárként az EU más tagállamaiban



A munkavállalás általános szabályai


A személyek szabad mozgása a magyar állampolgárok számára a gyakorlatban azt jelenti, hogy valamennyi magyar állampolgár szabadon kereshet és vállalhat munkát az EU valamennyi tagállamában, ehhez nincsen szüksége munkavállalási engedély beszerzésére, vagy a munkaerő-piaci helyzet előzetes vizsgálatára. Amennyiben egy magyar állampolgár munkát talál egy másik tagállamban, ott ugyanolyan feltételekkel dolgozhat, mint az adott ország állampolgárai.

Korábban, 2011. május 1. előtt ez nem érvényesült a gyakorlatban Magyarország tekintetében, mert a "régi" tagállamok (EU15) egy átmeneti, 7 éves időszakban lehetőséget kaptak arra, hogy ne alkalmazzák teljes mértékben az uniós előírásokat, hanem a saját nemzeti szabályozásuk szerint tegyék lehetővé a 2004-ben (és 2007-ben) csatlakozott országok polgárai számára az ottani munkavállalást. Ezzel a lehetőséggel az Egyesült Királyság, Írország és Svédország kivételével valamennyi tagállam élt is, és bizonyos ideig korlátozták az EU10 országaiból érkezők munkavállalását. A tagállamok aztán fokozatosan lemondtak erről a lehetőségről, és egymás után nyitották meg munkaerőpiacukat a kelet-közép-európai országok munkavállalói előtt, utolsóként Ausztria és Németország, amely országok az átmeneti időszak végéig, azaz 2011. április 30-ig éltek bizonyos korlátozásokkal Magyarország tekintetében. A 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária esetében is élnek az egyes tagállamok az átmenti időszak lehetőségével, amely szintén legfeljebb 7 évig tartható fenn.

2011. május elsején azonban lejárt a korlátozásokat lehetővé tevő átmeneti időszak, és ezen időponttól kezdődően valamennyi tagállamban szabadon vállalhatnak a magyar állampolgárok munkát, csakúgy, mint a Magyarországgal egy időben csatlakozó másik 7 kelet-közép-európai ország állampolgárai.


Forrás : Euvonal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése